Zijn schilderijen zijn zo fijn geschilderd dat het net foto’s lijken. Daarom wordt hij ook een fotorealist genoemd. De wereldberoemde Nederlandse schilder Henk Helmantel heeft het werk van John Wassenaar in 2009 als dat van een ‘scherpschilder’ gekarakteriseerd. Sindsdien noemt John zich zo.

 

Zijn schilderijen mogen dan net foto’s lijken, het zijn geen kiekjes of plaatjes. Het zijn originele schilderijen, die zorgvuldig weergeven wat hem als schilder getroffen heeft. John Wassenaar schildert alles fris en helder. De leren jas en de legerkistjes glimmen alsof ze net gepoetst zijn. De grachtjes met de huizen en het water blinken alsof ze zojuist zijn schoon geregend. De poezen hebben zichzelf schoongelikt en ook de koeien en de schapen zijn net onder de douche vandaan gekomen...

 

Maar John houdt ook van raadsels. De jas is niet alleen maar een jas: hij hangt met een hangertje aan de muur. Muur, jas en hangertje vormen het eigenlijke schilderij. De theepot glimt en blinkt en alsof dat al niet genoeg is, wordt er in bolle zijkant ook nog eens een kasteel in weerspiegelt. Het spel van licht en schaduw, van spiegelen en reflecteren, dat geeft hij op boeiende wijze weer.

 

Het is de kleur, de compositie, de keuze van het onderwerp: het is typisch John Wassenaar. Hij heeft in de afgelopen jaren een eigen persoonlijke stijl ontwikkeld. Al zijn schilderijen hebben op de één of andere wijze iets gemeen: ze zijn duidelijk door hem geschilderd...het is het raadselachtige.

 

Vorige pagina

© 2021 John Wassenaar | Alle rechten voorbehouden.
Home | Contact | Realisatie: Grain Lisse